Det finns många olika nissebrev, och även om alla har det gemensamt att de är brev från en tomtenisse så är de väldigt olika, både till utseende och innehåll.

En del nissebrev ser lite gammaldags ut, på pergaments-liknande papper, medan andra är lite mer moderna i utformningen. Många har en lite amerikansk känsla, med en tomtenisse som är lite lik Elf on a shelf eller de typiska nissarna från Tomtens julverkstad (ni vet den tecknade filmen på julafton). En gissning är att många väljer just utifrån utseende, så att man får nissebrev som passar den egna smaken.

Nissebreven skiljer sig också åt en del i innehåll, till exempel hur mycket bus det är i dem. Jag tror att det är smart att välja ganska mycket utifrån den saken, iallafall om du inte gillar att busa så mycket. Annars är ju risken att det blir svårt att leva upp till breven, eller att de inte passar in om ni till exempel är bortresta eller sjuka någon dag.

Om det är svårt att hitta exakt vad du önskar i nissebreven kan det kanske vara en idé att skriva egna - om du har en del tid över och känner dig kreativ. Då kan du styra precis vad nissen hittar på och hur hen är. Det är förstås tidskrävande, och kanske känns det oöverstigligt att skriva 24 olika brev, men tänk på att alla inte behöver vara färdiga den första december. Skriv för en vecka i taget till exempel :-)

Hur väljer du nissebrev? 
Läs hela inlägget »

Hur mycket ska nissen busa? Det beror förstås på om du tycker om att göra bus, och om barnen uppskattar det. Många tycker dock att lite lagom med bus då och då livar upp vardagen :-)
 

Ett av de enklaste nissebusen är att göra små fotspår på olika ställen, till exempel av mjöl eller florsocker. Kanske leder spåren någonstans? Kanske rentav till det första brevet? Ett annat enkelt bus är att låta leksaker byta plats eller hamna på "fel" ställen, eller byta ut andra saker i hemmet så att det blir lite tokigt. En morgon kanske et ljus i adventsljusstaken bytts ut mot en morot eller något annat?

Vill du ha lite mera bus kanske nissen planterar magiska bönor som sedan växer upp och blir godisklubbor, eller så kan nissen ha hällt karamellfärg i mjölken eller ritat ögon på all frukt och grönsaker. Expressen tipsar om olika nissebus här, och vill du ha ännu mera tips så rekommenderar vi varmt instagramkontot Nissenflyttarin.

https://www.instagram.com/nissenflyttarin/
Läs hela inlägget »
Etiketter: nissebus nissehyss
Bild från Panduro Hobby Bild från Panduro Hobby

Det finns hur många fina nissedörrar som helst och när du väl har dörren kan du pynta hur mycket som helst runt omkring den. Nissedörrar finns på en massa olika ställen, till exempel Panduro, Rusta, CC hobby och Linas glädjeyra till exempel.
 

När du väl har valt nissedörr måste du välja var du ska ha den. Många har den nere vid golvet, med en liten stege till, men har man små barn eller nyfikna husdjur kan det vara svårt för nissen att få vara ifred i sitt bo. Därför kan det vara en bra idé att sätta nissedörren lite högre upp, till exempel på en tavelhylla eller ett skåp. Då kan nissen ha en liten  repstege för att ta sig ner och upp!

En del dörrar går att öppna, och då måste du också fundera över om du ska ha något bakom dörren. Många väljer att sätta upp en fin bild på innanför dörren, av ett vackert landskap eller ett mysigt nissebo. Tycker barnen  att det är konstigt att det inte går att gå in? En förklaring kan vara att nissen är magisk och den enda som faktiskt kan gå in genom dörren... :-)

Till sist vill jag också passa på att säga att man inte MÅSTE ha en dörr. Nissen kan faktiskt lika gärna bo i skafferiet, under soffan eller på något annat mysigt ställe. Fantasin kräver ingen rekvisita!

Hur gör ni? Har ni en dörr, och hur tänker ni i så fall kring vad som finns bakom dörren?

Läs hela inlägget »
Etiketter: nissedörr nissehus

Om du har en nissekalender kan du välja om du vill ha en "riktig" nisse eller en osynlig nisse, det finns inga rätt eller fel. En poulär variant är Elf on a shelf - en charmig och böjbar nisse som är lätt att placera i olika busiga situationer. En del låter nissen sova i en säng på dagarna, andra låter barnen hitta nissen på olika knasiga platser och ytterligare andra fotograferar eller filmar nissen på tokigheter för att sen visa barnen.
 

För att göra det extra pyssligt finns en hel massa tillbehör till Elf on a shelf, som passar perfekt i storlek. Dessutom finns dockan som Nisse eller Nissa, och det gillar vi förstås :-)

Hur tänker du göra? Flyttar det in en osynlig nisse hos er eller ska barnen få en skymt av nissen? Hur ser er nisse ut i så fall?

Om du vill köpa en egen Elf on a shelf så tipsar vi om Linas glädjeyra :-)

Läs hela inlägget »

En nisekalender blir väldigt mycket det du väljer att göra den till, och vad man vill är förstås olika för olika personer. Där en del vill ha mycket bus och tokigheter vill andra ha mer berättande brev där man som vuxen inte har några mer krav på sig än att lägga fram ett brev om dagen. 

Våra nissebrev har ett stort språkligt fokus, och en stark röd tråd. Det är väldigt lite bus som är tvingande och det betyder att det är väldigt få saker som krävs av dig som vuxen. Det betyder inte att du inte kan busa - för det kan du förstås! Även om buset inte nämns i brevet går det ju bra att hitta på något. Våra brev är annars lite mer fokuserade på att skapa kreativa tankar och att verkligen få fundera på och fantisera om vem tomtenissen är. Därför innehåller varje brev en fråga som man kan prata om i familjen. Till exempel kan frågorna vara:

  • Vad gör dig glad?
  • Hur kan man göra för att vara snäll mot någon?
  • Om du fick vara uppe hur länge du ville, vad skulle du göra då?
  • Vad tycker du bäst om, att ha det städat eller stökigt?
Om du och barnen vill kan ni skriva svar till tomtenissen, och brevväxla på riktigt!
Läs hela inlägget »

Äntligen har våra Nissebrev kommit från tryckeriet, och vi ser fram emot att få dela dem med er! Nissebreven är en sorts julkalender, men istället för att öppna en lucka varje dag mellan första december och julafton så får man ett litet brev från en tomtenisse. Fenomenet är ganska nytt i Sverige men har snabbt blivit mycket populärt, och det är lätt att se varför. Där många adventskalendrar ger oss ännu mer saker eller godis som vi inte behöver ger en nissekalender oss något att se fram emot tillsammans, något att längta efter varje dag och något som triggar fantasin hos både stora och små. 

Vi har alltid älskat personliga presenter och nissekalendern är just det. Breven ger en massa utrymme för att tänka själv runt olika frågor, och vi hoppas på många mysiga stunder tillsammans. Dessutom är det underbart härligt med allt pyssel runt omkring nissebreven. I den här bloggen kommer vi därför att dela en massa roliga förslag på pyssel och bus runt nissebrev. Välkommen att dela dina egna tips!

Läs hela inlägget »